Eindhoven Summer Seminar

1-3 augusti 2008 anordnade Nederlandse Kendo Renmei sitt årliga iaido- och jodoläger med Ishido Sizufumi, och Matti och Fredrik från SBG Budo åkte till Eindhoven i fyra dagar tillsammans med Momiyama.Efter tio timmar i bilen anlände vi äntligen till Eindhoven på torsdag kväll och kunde snabbt hitta vårt B&B i stadens utkanter (GPS i bilen är riktigt bra ibland!). Resan började när Matti hämtade upp mig (Fredrik) i Karlshamn vid tiotiden på morgonen och satte av mot Malmö. Matti hade då precis blivit avtackad på sitt gamla jobb vid Karlshamnssjukhuset. Vi hämtade upp Momi i Malmö, drog över bron och körde mot Puttgarden-färjan i Rödeby. Efter lite köer och långsam trafik på autobahn genom Tyskland så var vi framme och kunde precis kasta oss in på en kinarestaurang innan stängning. Egentligen hade dom redan stängt köket, men vi kunde ändå förhandla till oss en massa fantastisk mat genom att lägga lite Euro på bordet och be kocken improvisera.

Fredag morgon efter en bra frukost var vi på plats i Eindhoven Indoor Sports Center tillsammans med ett par hundra andra iaidoka från Europa, Australien, Japan och Sydamerika. Ishido hade tagit med sig ett stort följe från Japan, och vid morgonuppställningen var ledet med tränare imponerande:

  • Ishido Shizufumi: iaido 8-dan hanshi, jodo 8-dan kyoshi
  • Kishimoto Chihiro: iaido 8-dan hanshi, jodo 7-dan kyoshi
  • Kiyota Kuniaki: iaido 8-dan kyoshi
  • Yoshimura Kenichi: iaido 8-dan kyoshi, jodo 7-dan kyoshi
  • Shoji Keiichi: iaido 7-dan kyoshi, jodo 7-dan kyoshi
  • Chris Mansfield: iaido 7-dan kyoshi, jodo 7-dan kyoshi
  • René van Amersfoort: iaido 7-dan kyoshi, jodo 7-dan kyoshi
  • Hatakenaka Atsumi: iaido 7-dan kyoshi
  • Karakama Mitsuo: iaido 6-dan renshi, jodo 5-dan
  • Nagata Yoko: iaido 5-dan, jodo 3-dan

Direkt efter uppvärmningen delades vi in i grupper baserade på grad. Jag hamnade i nybörjargruppen för mudan och shōdan. Både för- och eftermiddagen tillbringades i dessa grupperna, och ansvarig för träningen i vår grupp var Mansfield och Kiyota. Fokus låg på att se vilka problem som majoriteten i gruppen hade och att åtgärda dom i första hand. Kiyota jobbade med vårt fotarbete medan Mansfield, som skötte det mesta snacket, pratade om logiken och det naturliga flödet i katorna. Samtalet blev ovanligt öppet och jag fick flera aha-upplevelser när Manfield demonstrerade bl.a. hur balansen skiftar mellan stanser.

Träningen var slut vid femtiden, varpå Momi, Matti och jag återvände till vårt hotellrum för en dusch och lite öl och snacks. Sedan drog vi ut på stan i jakt på nånstans att äta. Ingen av oss var jättehungriga, så vi hade ingen brådska, men efter att ha kollat in gatorna nere i centrum så fastnade vi på en indonesisk restaurang med uteservering. Där satt vi sen i tre timmar, åt smårätter, drack öl och småpratade om allt möjligt. Detta var sommarens varmaste helg med temperaturer på 32-33 grader under dagen, så det var riktigt behagligt att sitta kvar länge.

Nästa dag följde samma mönster som den föregående, men med högre tempo. I vår grupp delade vi in oss i ytterligare smågrupper baserade på grad och övade inför nästa dags graderingar. Det var väldigt blandad kvalitet på dom som liksom mig skulle gradera till shōdan, men generellt fick alla mycket beröm för att ha utvecklats under gårdagen.

Lördagsträningen slutade lite tidigare för att ge alla tid att varva ner och göra sig iordning inför sayonara-party på kvällen. Tyvärr hade jag inte alls tänkt på finkläder när jag packade (kom ihåg att det var 30 grader varmt) så jag hade bara shorts och t-shirt. Jag och Matti gick runt och letade efter en kvällsöppen klädbutik, men hade ingen tur. Alltså drog jag något nedklädd tillsammans med Matti till instruktörernas hotell vid halv-åttatiden för middag. Där serverades fantastisk mat som säkert var väldigt exotisk för dom flesta, men som var rätt välbekant för oss: köttbullar i brunsås, gravad och kokt lax och smörslungad potatis till exempel. Till det drack vi en massa gott holländskt öl. Allt eftersom kvällen gick började ölen märkas på en del av instruktörerna, och det hände en massa roliga grejer på dansgolvet. Premiärdansen var en tango där Philippe Sabatier ledde och Momi hängde på. På grund av söndagens graderingar så började folket tunnas ut efter elva, men vi från Sverige höll fortet ända till ett-tiden innan vi promenerade hem.

På söndagen var vi tvungna att lämna seminariet innan lunch för att hinna bila hem, men jag fick ändå ut mycket av träningen med Kiyota. Klassen i vår grupp hade höjts ordentligt under lägrets gång och förmiddagsträningen erbjöd mer teori än fysisk träning. Kiyota hade observerat några problem med våra stanser och fotarbeten, och visade genom exempel hur de kunde korrigeras. Vid halv ett hade jag, Matti och Momi duschat och satt i bilen på väg tillbaka till Sverige. Resan hem gick snabbare än resan dit, men det vär ändå inte förrän vid tolv-tiden som jag var hemma i Karlshamn och kunde packa om till nästa resa. Detta var nämligen min sista semesterdag och jag skulle flyga till Stockholm på uppdrag redan 06:30 nästa morgon…

För mig var detta mitt första internationella läger, och jag var väldigt nöjd med instruktionen från Mansfield och Kiyota. Sedan var det såklart otroligt värdefullt att få så många timmar tillsammans med Momiyama och hans kunskaper om iaido. Nästa gång Ishido kommer till Europa kommer vi definitivt försöka delta igen!

Det här inlägget postades i Tävlingar och seminarier och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.